Alles over thee: Oriental Beauty Oolong

House of Oolong biedt vier, zorgvuldig geselecteerde soorten Oolong thee aan, waarvan wij de kwaliteit kunnen garanderen. Deze vier soorten zijn een kleine afspiegeling, van de rijke theecultuur in Taiwan.

Een van de beroemdste soorten Oolong thee is de Oriental Beauty.

no 2. Oriental Beauty

Oriental Beauty Oolong is bekend onder veel verschillende namen:

Yanzai thee 煙仔茶
Yanzai is een referentie naar de groene sprinkhanen die van de thee eten

Dongfang Meiren 東方美人
Dongfang Meiren is de Chinese naam voor Oriental Beauty. Het is een letterlijke vertaling van de term

Pongfong thee 澎風茶
Pongfong betekent 'bluffen'. Er was een tijd waarin de thee voor hoge prijzen verhandeld werd, terwijl gedacht werd dat de thee dit niet waard was

Oriental Beauty Oolong 東方美人茶
Zo genoemd door Britse adel, die de thee waardeerde vanwege kleur, vorm en smaak. De bladeren lijken op dansende beweging, en de smaak danst in de mond

White Tip Oolong 白毫烏龍
Vernoemd naar de witte uiteindes van de bladeren, door toedoen van de sprinkhanen

Wat is de oorsprong van Oriental Beauty Oolong?

De grootste productiegebieden van Oriental Beauty Oolong zijn Emei 峨眉, Baosan 寶山, Beibu 北埔 en tegenwoordig ook Pinglin 坪林區. De eerste drie liggen in Hsinchu, Taiwan, waar Oriental Beauty oorspronkelijk ook vandaan komt. De productie vond vroeger plaats tussen de vlaktes en de bergen, op een hoogte van ongeveer 600 - 800 meter. De thee werd verbouwd door de Hakka, een subgroep van de Han-Chinezen.

Waarom is Oriental Beauty zo uniek?

Het verhaal van de Oriental Beauty begint met kleine groene sprinkhanen en de zuinigheid en ethiek van de Hakka, die deze thee verbouwden. Thee die werd aangevreten door insecten, werd beschouwd als verloren. Om de oogst niet te verliezen, hebben de Hakka deze aangevreten theebladeren voor het eerst gezet en daardoor de unieke smaak van de Oriental beauty ontdekt. De theebladeren worden in de zomer aangevreten door de groene sprinkhaan, die ongeveer 2,5 millimeter groot zijn. Zij voeden zich met de theebladeren. De natuurlijke reactie van de theeplant is om afweerstoffen aan te maken, om dit tegen de gaan. De stoffen waarover we het hebben zijn polyphenolen en tannines. Bovendien groeien de aangevreten bladeren langzaam, draaien ze meer omhoog en krijgen ze licht verkleurde uiteindes: white tips.

Het resultaat is een thee met een unieke smaak: noten van honing en fruit maken het een aangename en zachte thee om te drinken.

Hoe herken je de kwaliteit van Oriental Beauty Oolong?

Het is niet makkelijk om de kwaliteit van een Oriental Beauty te herkennen. Maar er zijn wel een aantal aanwijzingen. Let op dat de bladeren droog zijn, en meerdere kleuren laten zien, zoals rood, bruin, groen en wit. En, let erop dat de uiteindes lichter van kleur zijn!