Hoeveel cafeïne zit er in Oolong thee

Oolong thee is een theesoort die wordt gemaakt van de Camellia Sinensis plant. Net als alle soorten thee van deze plant, zit er cafeïne in Oolong thee. De vraag, hoeveel cafeïne er in Oolong thee zit is niet makkelijk te beantwoorden. De hoeveelheid cafeïne hangt van veel verschillende factoren af, zoals:

  • De watertemperatuur
  • De hoeveelheid water op de hoeveelheid theebladeren
  • Het aantal zettingen
  • De soort Oolong thee
  • De versheid van de thee
  • De omstandigheden waarin de thee groeit
  • De mate van roostering en oxidatie

Het antwoord op de vraag: hoeveel cafeïne zit er in Oolong thee, is eigenlijk niet te beantwoorden. We kunnen wel naar alle factoren kijken en voorbeelden geven, die een beeld geven van de hoeveelheid cafeïne in Oolong thee.

Watertemperatuur

Oolong thee kun je op verschillende temperaturen zetten. Hoewel er aangeraden temperaturen zijn, kun je door te experimenteren met temperatuur een andere smaakbeleving krijgen.

Watertemperatuur blijkt volgens onderzoek van de Taiwan’s Tea Research and Extension Station (TRES) een van de belangrijkste factoren te zijn bij de hoeveelheid cafeïne per kop thee. Het onderzoek gaat uit van een hoeveelheid van 3 gram thee op 150 milliliter water. De duur van alle zettingen was gelijk, 5 tot maximaal 6 minuten. Het enige verschil was de watertemperatuur: 80°C, 90°C en 100°C. Voor elke temperatuur werd de eerste zetting van verschillende soorten thee onderzocht.

Groene thee

  • 80°C - 200 mg/L cafeïne
  • 90°C - 300 mg/L cafeïne
  • 100°C - 400 mg/L cafeïne

Pouchong thee

  • 80°C - 100 mg/L cafeïne
  • 90°C - 200 mg/L cafeïne
  • 100°C - 300 mg/L cafeïne

Hight Mountain Oolong

  • 80°C - 75 mg/L cafeïne
  • 90°C - 150 mg/L cafeïne
  • 100°C - 275 mg/L cafeïne

Dong Ding Oolong

  • 80°C - 125 mg/L cafeïne
  • 90°C - 175 mg/L cafeïne
  • 100°C - 300 mg/L cafeïne

Oriental Beauty

  • 80°C - 150 mg/L cafeïne
  • 90°C - 300 mg/L cafeïne
  • 100°C - 450 mg/L cafeïne

Zwarte thee

  • 80°C - 225 mg/L cafeïne
  • 90°C - 300 mg/L cafeïne
  • 100°C - 425 mg/L cafeïne

Kortom: bij een hogere watertemperatuur komt er een grotere hoeveelheid cafeïne vrij. In sommige gevallen leidt een zetting op 80°C of 100°C zelfs tot een verdubbeling van de hoeveelheid cafeïne. Wil je dus minder cafeïne binnenkrijgen, gebruik dan een lagere watertemperatuur.

Aantal zettingen

Het onderzoek van TRES gaat ook in op de vraag, wat meerdere zettingen doen met de hoeveelheid cafeïne. Dit onderzoek werd weer gedaan met een hoeveelheid thee van 3 gram op 150 milliliter water. De zettingen werden met verschillende temperaturen en methodes gedaan, maar de uitkomst was steeds hetzelfde: met elke extra zetting neemt de hoeveelheid cafeïne af. De derde zetting heeft vaak nog maar 30% van de hoeveelheid cafeïne uit de eerste zetting. Bij de vierde zetting daalt dit zelfs tot 9%. 

Bovendien blijkt dat het koud zetten van thee, ook bekend als cold brew, leidt tot een kleinere hoeveelheid cafeïne in de thee. 

De soort oolong thee en de groeiomstandigheden

Thee is een natuurlijk product. Dat wil zeggen: de omstandigheden waarin de thee groeit kan sterk verschillen. Afhankelijk van de soort thee, de geografische uitrichting, veel zon of weinig zon, ondergrond, klimaat en seizoen kan Oolong thee meer of minder cafeïne bevatten. 

Thee die in de winter en lente groeit zal in het algemeen minder cafeïne bevatten, dan thee die in de winter en herfst groeit. Dat heeft te maken met de sterkere groei van de plant, die leidt tot een grotere hoeveelheid cafeïne.

Het is moeilijk om te zeggen, hoeveel cafeïne welke thee precies heeft. Dit hangt van zoveel factoren af, daar er moeilijk iets algemeens over te zeggen is.

De mate van roostering

Het roosteren van thee zorgt ervoor dat een deel van aanwezige hoeveelheid cafeïne verdampt. In het algemeen hebben theesoorten die geroosterd zijn daardoor minder cafeïne dan soorten die niet geroosterd zijn. Des te zwaarder de roostering, des te minder cafeïne.

Hoeveel cafeïne zit er dus in Oolong thee?

Er zijn veel verschillende factoren die uitmaken hoeveel cafeïne er in Oolong thee zit. In het algemeen is te zeggen dat Oolong thee ongeveer evenveel cafeïne heeft als groene thee en minder cafeïne heeft dan zwarte thee. Bovendien weten we nu:

  • Een lagere watertemperatuur leidt tot minder cafeïne in de thee
  • Elke volgende zetting heeft minder cafeïne dan de vorige zetting
  • Soorten en groeiomstandigheden leiden tot verschillen in de hoeveelheid cafeïne
  • Een thee die geroosterd is, heeft minder cafeïne dan een thee die niet geroosterd is

Mocht je minder cafeïne willen consumeren, is Oolong thee een goed alternatief, mits je aan bovenstaande tips denkt. Heb je meer tips? Laat het ons dan gerust weten!

 

Language
NL
Open drop down