Hoe zet je zelf Oolong thee als ijsthee?

Oolong thee kun je op verschillende manieren en meerdere keren te zetten. Je kunt er dus alle kanten mee op. In de winter of vroege ochtend drink je de thee warm, maar op hete dagen of bij de lunch of het avondeten, kun je Oolong thee ook als ijsthee drinken. 

In deze blog leggen we je kort uit hoe je Cold Brew Oolong thee kunt zetten. En geloof ons, het is heel makkelijk.

Benodigdheden

Je hebt alleen maar drie dingen nodig om Oolong ijsthee te zetten:

  • een kan
  • water
  • oolong thee
Het beste neem je ongeveer 2-3 gram thee (ongeveer 1 theelepel) op 1,5 tot 2 liter water. Je kunt dit naar smaak aanpassen door met de verhouding thee op water te variëren. Hou je van sterkere thee, dan gebruik je twee theelepels. Hou je van een hele lichte thee, neem dan een halve theelepel.

Welke Oolong theesoort kun je het beste gebruiken? Dat mag je helmaal zelf belissen. Alle soorten Oolong thee zijn geschikt om koud te zetten. Wij hebben de vier soorten thee die House of Oolong aanbiedt als cold brew gezet. Zelf vinden wij de Pouchong en High Mountain Oolong het lekkerste als cold brew - de smaak daarvan blijft super fris.

Bereidingswijze

  1. Doe de juist hoeveelheid thee in een lege kan
  2. Doe er een beetje koud water bij  de thee, wacht ongeveer vijf seconden en giet het water af (pas op dat je de thee tegenhoudt)
  3. Giet koud water op de theebladeren
  4. Zet de kan in de koelkast en laat de thee minimaal 4 uur trekken. Je mag de thee ook langer laten trekken. De smaak verandert dan

Tips

Wij laten de thee meestal een hele nacht staan. Lekker makkelijk: dan heb je de volgende dag een versie ijsthee. Je kunt de cold brew zelfs een tweede keer maken met dezelfde bladeren. De thee wordt dan minder sterk. Bewaar de cold brew maximaal vijf dagen in de koelkast. 

Je kunt natuurlijk zelf andere samen toevoegen en er je eigen draai aan geven. Je kan de ijsthee bijvoorbeeld zoeten met honing of agave siroop, of er een citroentje of wat limoensap in doen. Have fun!